Cuvânt de salut

Din 1991 până în prezent doar în orașul Chișinău au fost distruse în jur de 80 clădiri istorice, în timp ce peste 70 construcții istorice sunt ruinate sau în stare avansată de degradare. Siturile istorice, precum rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, suferă de pe urma intervențiilor iresponsabile, ignoranței, excavărilor ilegale dar și proastei gestionări, ceea ce în ansamblu distruge din potențialul locului și totodată servește drept impediment în calea eforturilor de a fi inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO. Ignoranța și neglijarea patrimoniulu cultural imobil se datorează atât insuficienței de informare a cetățenilor dar și faptului că cetățenii nu se prea identifică cu siturile culturale și istorice ce îi înconjoară. 
Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa cetățenii despre siturile culturale și istorice din Republica Moldova, potențialul acestora și importanța de a le valorifica și păstra pentru generațiile viitoare. Unul din obiectivele campaniei este de a încuraja cetățenii să împărtășească cu publicul larg locurile ce contează pentru ei dar și comunitățile din care fac parte, cu scopul de a crea o conexiune dintre cetățeni și siturile cultural/istorice dar și de a solidifica această conexiune în cazurile în care aceasta deja există. Campania #LoculAcestaConteaza este inspirată de un proiect similar din Statele Unite, numit #ThisPlaceMatters și inițiat de Agenția Națională de Conservare a Patrimoniului din SUA.


Proiectul #LoculAcestaConteaza este realizat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

Opiniile și informațiile prezentate în cadrul proiectului aparțin echipei de proiect și nu reflectă poziția oficială a Ambasadei SUA în Republica Moldova sau a altor entități implicate. 

Comentarii

Postări populare